اینستاگرام به عنوان یکی از محبوبترین پلتفرمهای ایرانیان، هدف بسیار خوبی برای کلاهبرداران است. هر چند این کلاهبرداریها متنوعند و هر بار شکل جدیدی به خود میگیرند، اما آشنایی با متداولترین شکلهای آن میتواند باعث بالا رفتن آگاهی عمومی و امنیت اطلاعات کاربران شود. شاید شما هم چند باری مورد حمله قرار گرفته باشید؛ با ما همراه باشید تا شکلهای مختلف حمله در اینستاگرام را با هم بررسی کنیم.
فهرست عناوین
کلاهبرداری اینستاگرامی با استفاده از رسیدهای بانکی
بسیاری از کسب و کارهای اینستاگرامی از سیستمهای پرداخت مانند زرین پال استفاده نمیکنند. سود آنها هم به قدری زیاد نیست که بتوانند یک حسابدار استخدام کنند. کلاهبرداران از این وضعیت آگاهند و در صورت ناآگاهی فروشنده به سادگی از آن سوء استفاده میکنند.
تنوع روشها برای واقعی نشان دادن رسید بانکی بسیار زیاد است. استفاده از فتوشاپ برای عوض کردن شمارهها و یا فرستادن رسیدهای دیگران برای شما نمونههایی از این روشها هستند. پیشنهاد ما به شما برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری فعال کردن پیامکهای واریز و برداشت حساب بانکی است.
فروشگاههای کلاهبرداری اینستاگرامی
ویکی پدیا تعریف زیر را از کلاهبرداری ارائه میدهد:
کلاهبرداری کاری بر پایهٔ فریب است که کسی یا کسانی برای کسب نفع خود یا موسسهای انجام میدهند. در اکثر این جرایم مال بدون رضایت یا آگاهی صاحب مال، و حتی گاه به دلیل توسل مجرم به اعمال خشونت آمیز از قربانی به مجرم منتقل می گردد. کلاهبردار به گونه ای عمل می کند که مالک یا متصرف مال، فریب خورده و خود از روی میل و رضا، و چه بسا با التماس به امید کسب منافع سرشار، مالش را در اختیار مجرم قرار می دهد.
با تعاریف زیر کلاهبرداریهای فروشگاهها میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد. ارسال نکردن محصول پس از دریافت وجه، فروش محصول به قیمتهای غیر واقعی یا فرستادن محصول بیکیفیت نمونههایی از این نوع کلاهبرداری اینستاگرامی هستند.
برای جلوگیری از این نوع پیشامدهای ناگوار که میتواند اعتماد هر کسی را جریحهدار کند، توصیه میکنیم خریدهای خود را از پیجهای معتبر انجام دهید. البته مواردی هم هستند که میتوانند به کاربران کمک کنند تا پیجهای معتبر را شناسایی کنند. این موارد عبارتند از:
- داشتن تیک آبی: هر کسی که تا الان اقدام به دریافت تیک آبی از طرف اینستاگرام کرده است، میداند که این پروسه تا چه حد سختگیرانه است. کسی که توانسته باشد اعتبار برند خود را به اینستاگرام ثابت کند به طور حتم یک فروشگاه معتبر است.
- داشتن هایلایت رضایت مشتریان: منطقی است که بیشتر کسب و کارهای ایرانی در اینستاگرام تیک آبی نداشته باشند. این حقیقت به معنای نا معتبر بودن این فروشگاهها نیست. یک کسب و کار اینستاگرامی خوب برای نشان دادن سابقهی خود و جلب اعتماد مشتریان جدید، از پیامهای رضایت آمیز مشتریان خود هایلایت میسازد.
- استوری کردن کدهای پیگیری مرسولات پستی: اگر پیجی خرید و فروش روزانه داشته باشد، میتواند از کدهای پیگیری پست یک لیست بسازد تا هر کسی بتواند صحت ادعای ادمین را استعلام کند. با داشتن این لیست میتوان به صورت نسبی از کلاهبرداری اینستاگرامی اطلاع پیدا کرد.
- لینک کردن پیج به فروشگاه: در برخی از موارد، پیجهای اینستاگرام مانند ویترین مغازه عمل میکنند. مشتریان پس از انتخاب محصول مورد نظر، با کلیک روی لینک محصول وارد سایت میشوند و محصول را از آن جا خریداری میکنند. داشتن یک سایت با اینماد یا نشان ملی ثبت میتواند اعتبار سایت را نشان دهد. البته موارد دیگری مانند نماد اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی هم هستند که میتوانند نشان دهندهی اعتبار و امن بودن سایت برای خرید باشند.
کلاهبرداری به روش فیشینگ
فیشینگ نوعی حمله مهندسی اجتماعی است که عموماً از طریق ایمیل یا پیام و با هدف سرقت اطلاعات ورود به سیستم و سایر اطلاعات حساس مانند اطلاعات کارت اعتباری برای سرقت هویت افراد انجام می شود.
این نوع از کلاهبرداری اینستاگرامی به صورت گسترده انجام میگیرد و سعی در ترغیب قربانی به دادن اطلاعات شخصی خود دارد. برای مثال شما یک پیام مبنی بر برنده شدن در یک قرعه کشی دریافت میکنید. تنها کاری که از شما خواسته میشود این است که روی لینک ارسال شده کلیک کنید و فرم مربوطه را پر کنید.
این پیامهای به ظاهر بی خطر میتوانند زمینهساز حملات بعدی یا کارهایی مانند سرقت هویت باشند. توصیهی ما به شما این است که به هیچوجه لینکهای مشکوک را باز نکنید. اگر در مسابقهای شرکت نکردهاید اما پیامی مبنی بر برنده شدن در یک مسابقه دریافت کردهاید، مطمئن باشید که شانس به شما رو نکرده است. شما فقط مورد حملهی فیشینگ قرار گرفته اید.
گاهی فیشینگ فقط مربوط به کلاهبرداری اینستاگرامی نمیشود. در برخی از موارد، شما از طریق لینکهای اینستاگرام به صفحات خریدی منتقل میشوید که کاملا شبیه درگاههای پرداخت معتبر است. با وارد کردن اطلاعات خود در این سامانهها، کلاهبرداران به اطلاعات بانکی شما دسترسی پیدا میکنند و میتوانند حساب شما را کاملا خالی کنند.
برای شناسایی درگاههای جعلی میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- بررسی ارتباط ایمن: داشتن پیشوند https نشان دهندهی یک ارتباط رمزنگاری شده بین سامانه و سرور است. اگر پیشوند سایت پرداخت http باشد (در آخرش s نداشته باشد) حتما صفحهی فیشینگ است و نباید اطلاعات خود را در آن وارد کنید.
- چک کردن آدرس صفحه: صفحات پرداخت اینترنتی آدرس مشخصی دارند. این آدرسها ثابت است و هیچوقت غلط املایی یا حرف اضافه ندارند. اگر موارد مشکوکی در آدرس درگاه پرداخت دیدید، این صفحه جعلی است.
- وصل بودن به پایگاه دادهی بانک: برای مطمئن شدن از اعتبار صفحه پرداخت، حتما یک بار اطلاعات خود را اشتباه وارد کنید. اگر این سامانه به شما خطا نداد، شما با یک صفحهی فیشینگ روبرو هستید.
- پویا بودن صفحه: برای مطمئن شدن از امنیت صفحه، میتوانید چند بار صفحه را رفرش کنید. جایگاه اعداد در صفحه کلید مجازی باید عوض شوند؛ در غیر اینصورت این صفحه جعلی خواهد بود.
چک کردن این موارد در دنیای پر سرعت و زندگیهای پر مشغلهی امروزی شاید خسته کننده به نظر برسد. به گزارش دنیای اقتصاد تمهیداتی مانند رمز پویا نیز امنیت این درگاهها را بالاتر بردهاند. اما هنوز هم این حملات اتفاق میفتند و توصیهی ما به شما چک کردن موارد بالاست تا قربانی کلاهبرداری اینستاگرامی نشوید.
کت فیشینگ
اصطلاح کت فیشینگ یک اصطلاح غریب با مفهومی آشناست. اگر کسی با استفاده از عکسها، نوشتهها یا هر اطلاعات دیگری، خود را به جای فرد دیگری جا بزند و از افراد سوء استفاده کند به او کت فیش میگویند. فعالیتهای این چنینی هم کت فیشینگ نامیده میشوند.
پیجهای فیک در اینستاگرام و البته موارد مشابه در پیامرسانهای قدیمیتر، مثالهای آشنایی در این زمینه هستند که هر شخصی حداقل یک بار با آنها روبرو شده است. درخواست شارژ از قربانی رایجترین شکل از این کلاهبرداری در گذشته بوده است.
راحتی فراهم کردن مقدمات کت فیشینگ و سادگی اخاذی از افراد در این روش باعث شده است تا هر ساله شاهد بالا رفتن آمار این نوع کلاهبرداری اینستاگرامی باشیم.
توصیهی متخصصان امنیت در این مورد، اعتماد نکردن به شخصیتهای مجازی و حفظ حریم شخصی در فضاهایی مانند اینستاگرام است.
کلاهبرداری اینستاگرامی از طریق دعوت به کار
افزایش بیکاری و نرخ تورم در سالهای اخیر یک بستر مناسب برای کلاهبرداران و سارقان هویت فراهم کرده است. ساخت پیجهایی در زمینهی کار در خانه و کسب درآمد از اینترنت در این سالها رواج بسیاری پیدا کرده است. هرچند بسیاری از این سیستمها قانونی هستند و از لحاظ حقوقی مشکلی ندارند؛ اما بهتر است برخی نکات را در مورد آنها بدانید.
پیجهایی مانند کار در خانه و تایپ از راه دور، با وجود این که کاملا قانونی و ثبت شده هستند، معمولا حقوقهایی بسیار پایینتر از حد معمول پرداخت میکنند. در برخی از این سیستمها هم سقف برداشت بسیار بالاست. به حدی که فرد پس از مدتی تلاش دلسرد میشود و از خیر هزینهی ثبت نام و دستمزد کارهای خود میگذرد.
از طرفی دیگر نوع دیگری از کلاهبرداری اینستاگرامی در زمینههای کاری وجود دارد. شخصی با شما ارتباط برقرار میکند و پس از صحبت کردن از شما اطلاعاتی مانند نام، شماره ملی یا مواردی از این قبیل درخواست میکند. این موارد که شاید به نظر بسیاری از افراد بی خطر باشد، میتواند باعث شوند از هویت شما سوء استفاده شود.
سرمایه گذاری از طریق اینستاگرام
اگر یک روز صبح بیدار شوید و شانس به شما رو کرده باشد چه؟ یک فرصت سرمایه گذاری در مقابل شما قرار بگیرد و تنها چیزی که لازم باشد این است که مقدار ناچیزی پول به یک شماره کارت ناشناس بفرستید. هر چه که باشد بخت فقط یک بار در خانهی آدم را میزند.
شاید این حرف تلخ باشد اما این طرز فکر مثبت دقیقا همان چیزی است که کلاهبرداران از شما انتظار دارند. شاید پیش خود فکر کنید که این مبلغ ناچیز که چیزی از من کم نمیکند، یا شاید بگویید با این پولها کسی پولدار نمیشود. اما با این فکرها فقط زمینه را برای کلاهبرداری اینستاگرامی افراد سودجو فراهم میکنید.
کلاهبرداری بازارهای مالی با استفاده از اینستاگرام
با رونق گرفتن سرمایه گذاری در بازارهای مالی، اینستاگرام به یکباره از متخصصین این حوزه اشباع شد. افرادی که ادعا میکردند فوت و فن این بازار را بلدند و میتوانند راه یک شبه پولدار شدن را به همه بیاموزند. البته تنها کاری که لازم بود افراد انجام دهند، خرید پکیج آن ها بود.
بیشتر این افراد که از طریق اینستاگرام برای خود اسم و رسمی ساخته بودند، قبل از این دوره عملا آه در بساط نداشتند. طبیعتا افرادی هم که این دورهها را تهیه میکنند هم چیز زیادی از این آموزشها یاد نمیگیرند.
برخی از افراد سودجو پا را فراتر از این سطح میگذارند و اقدام به فروش سیگنال میکنند. در بازارهای مالی اصطلاح سیگنال به فرصتهای سرمایه گذاری ای گفته میشود که احتمال زیادی برای سوددهی دارند.
منطق فروش سیگنال کمی عجیب است. شاید شما هم فکر کرده باشید چرا کسی که میتواند بازارهای مالی را به این دقت پیش بینی کند، چرا در اینستاگرام مشغول آموزش دادن و فروش دوره است؟
هر چند بازار فروش سیگنال بورس در گذشته و ارز دیجیتال در حال حاضر بسیار داغ است، اما توصیهی ما به شما دیدن آموزشهای رایگان از یوتیوب و برخی منابع معتبر است تا به آشنایی نسبی در این زمینهها برسید. به قول قدیمیها “پنیر مفت فقط در تله موش است”.
مسابقات اینستاگرامی و کلاهبرداری
یکی از بهترین راههای رشد در اینستاگرام برگزاری مسابقات است. البته این مسابقات باید عادلانه برگزار شود و قرعه کشی آن هم شفاف باشد. شرایطی غیر از این سوء استفاده از اطمینان و زحمات فالوورهاست و میتواند کلاهبرداری اینستاگرامی تلقی شود.
در برخی موارد دیگر مسابقات اینستاگرامی مشکلی ندارند، اما جوایز آن (که قرار بوده متعاقبا اعلام شود) چیزی نیست که مردم علاقهای به آن داشته باشند. نمونهی این جوایز تخفیفهای 30 یا 40 درصدی روی برخی از محصولات غیر کاربردی است که معمولا کسی به آن علاقهای ندارد.
کلاهبرداری از طریق برنامههای کمکی اینستاگرام
مورد آخر از لیست ما کمی با سایر موارد کلاهبرداری اینستاگرامی متفاوت است. حتما تمام شما با برنامههای مختلف کمکی اینستاگرام آشنا هستید. شاید چند بار هم از آنها استفاده کردهاید. برنامههای فالوور بگیر و لایک بگیر نمونههایی از این برنامهها هستند که به صورت گسترده از آنها استفاده میشود. چیزی که بسیاری از ادمینها از آن غافلند، وارد کردن اطلاعات پیج در این برنامههاست.
با توجه به این که اینستاگرام با این برنامهها کاملا مخالف است، در صورتی که اکانت شما توسط این برنامهها سرقت شود، امکان بازگشت آن به شدت پایین خواهد بود.
اگر برای رشد در اینستاگرام به ابزار نیاز داشته باشید، بهتر است از برنامهها و ابزارهای معتبر و مطمئن استفاده کنید تا در صورت بروز مشکل، بتوانید آن را از طریق مراجع قانونی دنبال کنید.
کلاهبرداری از طریق خدمات امنیت اینستاگرام
شاید دیدن تیتر “کلاهبرداری از طریق خدمات امنیت اینستاگرام” باعث تعجب شما شود؛ اما باور کنید یا نه، در فضای اینستاگرام چنین اتفاقاتی در جریان هستند. کلاهبرداری خدمات امنیت اینستاگرام عموماً دو جنبه دارد. اولین جنبه این نوع کلاهبرداری این است که پیج اینستاگرامی شما اصلاً به چنین خدماتی نیاز ندارد. چون میتوانید با چند ترفند ساده که در مقاله امنیت اینستاگرام به آنها اشاره کردهایم، پیج خود را به یک سد غیرقابل نفوذ تبدیل کنید. اما متاسفانه تبلیغات این کسب و کارها تاثیر خود را روی افکار عمومی گذاشته و پیجهای زیادی از این خدمات استفاده میکنند.
جنبه دوم کلاهبرداری خدمات امنیت اینستاگرام به این شکل است که برخی از این افراد فعال در این زمینه که به اطلاعات پیجتان دسترسی کامل دارند، برای مدت کوتاهی پیجتان را از دسترس خارج میکنند و به شما اطلاع میدهند که کنترل پیج به دست هکرها افتاده است. پس از چند روز یا حتی مدت بیشتری (اگر بخواهند پول بیشتری به جیب بزنند) پیج را به حالت اول برمیگردانند و به همین راحتی برای خود اعتبار، شهرت و درآمد کسب میکنند.
🔗 خدمات امنیت اینستاگرام؛ اقدامی ضروری یا دروغی تبلیغاتی؟
ما در مقاله بالا به صورت کامل توضیح دادهایم که سپردن امنیت پیج اینستاگرام به افراد دیگر چه مزایا و معایبی دارد. با مطالعه این مقاله به احتمال زیاد دید شما نسبت به خدمات امنیت اینستاگرام تغییر پیدا خواهد کرد. پس هرچه زودتر این مقاله را مطالعه کنید و تصمیم نهایی را برای امنیت پیجتان بگیرید!
اگر قربانی کلاهبرداری اینستاگرامی شدیم چه کار کنیم؟
با انجام دادن موارد گفته شده در مقالهی امنیت اینستاگرام خیال شما از بایت کلاهبرداری راحت خواهد شد. اما چنان چه این اتفاق ناگوار برای شما افتاد، از 2 حالت خارج نیست: اگر فاکتور یا رسید در دست دارید میتوانید از طریق سازمان تعزیرات یا سامانه 124 اقدام کنید.
در غیر این صورت میتوانید با اطلاعات واریز و پرینت مکالمات به دادسرای جرائم رایانهای جهت شکایت برای کلاهبرداری اینستاگرامی مراجعه کنید. پس از این مرحله به احتمال زیاد پروندهی شما به پلیس فتا ارجاع داده خواهد شد تا مورد بررسی قرار گیرد.
جمع بندی
همانطور که در طول مقاله مشاهده کردید، راههای زیادی برای کلاهبرداری در اینستاگرام وجود دارد. بهترین راه مقابله با این کلاهبرداریها بالا بردن اطلاعات عمومی و امن کردن پیج است. با وارد نکردن اطلاعات حساس در درگاههای غیر امن و جواب ندادن به پیامهای ناشناس احتمال سوء استفاده از شخص تقریبا به صفر میرسد. به نظر شما مؤثر ترین راههای کلاهبرداری چیست؟ شما با کدام یک از روشهای گفته شده در مقاله مواجه شده اید؟ برای ما بنویسید.